Anne van Egmond

Anne van Egmond kwam bij de LMC door toedoen van Paul Keet. Hij was de motor achter de invulling van een aantal presentatietalenten die op deze site zijn beschreven.
Anne maakte deel uit van de Leidse afdeling van AVRO’s Minjon, de jongerenomroep van 'de Algemene'. De consul van deze afdeling, zeg maar de voorzitter, was Bert Tiddens. In die tijd als journalist werkzaam bij het Leidsch Dagblad, de grootste lokale krant van Leiden.

Bij de start van de Leidse Muziek Centrale kwam de naam van Anne van Egmond al voor op de documenten die met de geluidsbanden werden meegestuurd. Die gingen naar de ziekenhuizen en instellingen, zodat bij de ontvangers bekend was welk programma op de band stond en wie de presentatie voor zijn rekening nam.
Samen met Ad 's Gravesande presenteerde Anne van Egmond 'Rond met een Gaatje'. Later ging Anne solo met 'Plaatjes Plakken' en 'Fleurop'. Anne van Egmond heeft enkele jaren met groot enthousiasme aan de LMC-programma's meegewerkt.
Zij kreeg door haar onmiskenbare radiotalent een voet aan de grond in Hilversum. Haar stem klonk niet alleen op de Hilversumse radiozenders maar via de LMC programma's konden luisteraars in ziekenhuizen en instellingen haar prettige stemgeluid horen.

Anne heeft een lange en gevarieerde carrière bij de omroep achter de rug. Sterker nog, ze is nog steeds actief als presentator van radioprogramma's. Die worden nu verspreid via de kabel, satelliet en internet. Op Hilversum 6 presenteerde Anne programma's voor de omroep Max.
Anne van Egmond begon haar loopbaan bij de KRO in 1965 met het jongerenprogramma Sjook. Vijftien jaar lang maakte ze voor deze omroep populaire programma's als Adres Onbekend en Tombola op zondagavond met Lex Lammen.
Naast radio was Anne ook actief met tv-werkzaamheden. Tussen 1965 en 1967 kondigt ze op tv de KRO-programma's aan. En werkte ze mee aan AVRO's Sterrenslag, Zo Vader Zo Zoon, AVRO's Babbelonie met Pim Jacobs en Jos Brink. In 1984 was Anne met Ruud Barrel te bewonderen in het kookprogramma de '1,2,3 Show', waarin geld werd ingezameld ten bate van een nieuw vakantieschip voor de Zonnebloem, een organisatie voor langdurig zieken. Verder heeft ze meegedaan met Triviant, Tien voor Taal, Hennie Huisman's Playback Show en de Soundmix Show.

Met haar eigen aanpak en specifieke stemgeluid, was Anne een van de 'sterren' van de KRO radio. Terwijl in het buitenland, zoals bijvoorbeeld bij de Britse omroep BBC, gevestigde namen worden gekoesterd, is in Nederland de trend aanwezig om mensen met een lange staat van dienst in te ruilen voor 'jong talent'. Anne werd in 1986 door de KRO aan de kant gezet. Of zoals dat heel diplomatiek heet was er sprake van 'gewijzigde opvattingen'

Maar Anne ging door. Ze werkte voor de AVRO en de TROS. Bij Classic FM, een commerciële klassieke kabelzender presenteerde ze klassieke programma's.
Ook bij Omroep Gelderland was ze een graag geziene medewerker.
In 2005 keerde Anne van Egmond een paar jaar terug op de landelijke publieke radio. Voor de nieuwe omroep MAX deed ze de presentatie van het programma 'Ontbijten met MAX' en 'Ontbijten met Anne'.
Tegenwoordig werkt zij bij de lokale zender Radio Noord Holland, presenteert wekelijks op zaterdag het programma "Anne" en op zondag het programma "Egmond Binnen". En dat bleeft niet onopgemerkt: dat is ook hier te zien

De recente uitreiking van de RadioBitches Oeuvre Award 2011 aan haar toont aan hoe hoog zij gewaardeerd wordt; dit is na te lezen in het bijgevoegde digitale krantenknipsel (Leidsch Dagblad, 24 nov 2011).

Anne van Egmond (75) wil weer radio maken: "Maar blijkbaar ben ik te oud"

Klik hier om het artikel van Radiofreak van 26 februari 2022 te lezen.

Zwijgt Hilversum's mooiste stem voorgoed?

Dit artikel uit de telegraaf van 12 augustus 2016 laat zien dat waardering geen garantie is voor een lange loopbaan