Els van Gorp †

Els van Gorp schrijft: Ik was al vroeg (1965) met radio-maken bezig, inderdaad via Minjon. We hebben met de afdeling Tilburg veel kunnen experimenteren met hele grote bandrecorders! Ik kwam via de kweekschool in contact met de fraters van Tilburg die hadden en hebben een studio waar boeken werden opgenomen voor blinden en slechtzienden en tegenwoordig voor mensen met een leeshandicap. Ik zet me nog steeds in om luisterboeken in te lezen!

Rond 1970 kwam de zieken en bejaardenomroep in Tilburg in beeld. Daar mocht ik een muziekprogramma presenteren, eerst een verzoekplatenprogramma en later specifiek voor de kraamafdeling een felicitatie- en namenprogramma (Bakerpraatjes!). Namen van de te feliciteren baby's werden in een boek opgezocht en de betekenissen werden uitgelegd.
Vele programma's volgden daarna o.a. sport- en kinderprogramma's, grote uitzendingen waarbij veel bejaardenhuizen ook aangesloten werden, en mee konden luisteren, en veel muziekprogramma's.
In die tijd kwam Martin Weijtmans, technicus bij die omroep met het voorstel ook voor de LMC, Nederlandstalige muziekprogramma's te maken. Het werd: "Eigen taal is goud waard."

De reisjes naar Leiden altijd na werktijd, het opnemen van de programma's, midden in de nacht terug naar Tilburg, het was heel avontuurlijk, zeker in de winter, maar ik vond het enig om te doen. Leuk dat Ton nog in zijn archief is gedoken en me 2 programma's toestuurde uit 1975, wat presenteerde je toen toch anders dan nu!! Maar het is een leuk tijdsbeeld ook wat muziekkeuze betreft.
Toen in Tilburg in samenwerking met de academie voor de journalistiek een zender kwam: Radio Tilburg, heb ik de keuze gemaakt daarheen te gaan. Ook hier mocht ik nieuws en actualiteitenprogramma's presenteren.

Later kwam Omroep Brabant ook met een studio naar Tilburg en toen werd hobby een betaalde baan. Ik kreeg daar een eigen programma: Vrijdagmiddag: Weekeind in Zicht of Hartelijk Brabant, een programma vol tips en gasten en veel lokale muziek allemaal live!
Ik kreeg daar ook een programma: de laatste gast en een wekelijkse column. Daar speelde ik (87 afleveringen) een Tilburgse vrouw die haar tante in een verzorgingshuis opbelde en allerlei nieuwtjes en klein leed doorbelde, het werd een groot succes.
Toen moest er bezuinigd worden, er kwamen andere programma's en de freelancers waaronder ik, gingen weg.

Hoe is het mogelijk. Ik ben nu 62 jaar en een jaar geleden heeft Tilburg Totaal een zendmachtiging gekregen en ik ben nu wekelijks bezig met televisie, ik had me opgegeven voor radio maar men wilde eerst televisie voor Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout, heel kleinschalig maar ook nu weer, zo leuk en fijn om te doen.