Een krantenartikel met als titel Spelen met een bandrecorder
, groeide uit tot uitleencentrale van muziekprogramma's en was de aanleiding voor een nieuwe activiteit van de LMC.
Frank de Vries uit Hazerswoude nam na het lezen van dit artikel contact op met Ton Vermond.
Hij presenteerde elders de in die tijd razend populaire Veronica Top 40.
Na een goed gesprek zag Ton wel mogelijkheden op de Top 40 onder te brengen bij de LMC.
Frank zag de professionele aanpak van de LMC studio wel zitten en een nieuwe samenwerking was geboren.
Het doel was een zevental militaire tehuizen in West-Duitsland te voorzien van banden met de Veronica Top 40.
De koude oorlog was in die tijd nog een keiharde realiteit.
De Russische legers waren gelegerd in de DDR, Oost Duitsland, op slechts vijfhonderd kilometer van Amsterdam.
De Nederlandse militairen moesten de Russen samen met andere geallieerde troepen buiten de deur houden.
En die militairen konden wel een beetje ontspanning gebruiken.
In tegenstelling tot de Amerikanen en de Britten beschikte het Nederlandse leger niet over een eigen radiozender in West-Duitsland.
En Hilversum was wel erg ver weg.
De eerste Top 40-programma's werden aanvankelijk — met toestemming — van Radio Veronica opgenomen van de reguliere uitzending via de radio. Dat was in 1969. Ton Vermond pakte dat anders aan. Wel de lijsten van de Veronica Top 40 gebruiken, maar verder het produceren en opnemen van de Top 40-uitzendingen in eigen beheer uitvoeren. Radio Veronica verstrekte een licentie, voor het gebruik van deze lijsten. Vanaf 1973 werd het resultaat van de uitslag van deze lijst met eigen presentatoren op de band gezet. Frank de Vries tekende voor de presentatie van deze goed beluisterde programma's. San Hartwijk was de vaste vervanger voor de presentatie van de Top 40. Na het einde van Veronica als zeezender, in augustus 1975, werd de Stichting Nederlandse Top 40 opgericht. De Stichting bleef de LMC steunen met het opnieuw verstrekken van een licentie in navolging van Radio Veronica.
De reden is niet meer te achterhalen, maar de LMC leverde de programma's exclusief aan de Katholieke Militaire Tehuizen in West-Duitsland. Kennelijk vond de leiding van die tehuizen de LMC betrouwbaar genoeg om de Top Veertig van de LMC in de tehuizen af te spelen. Tenslotte kwamen op de Top 40-plaatjes nog wel eens grensverleggende zaken aan de orde. De Top 40-uitzendingen vanuit de LMC studio werden opgestuurd naar de Katholieke Militaire Tehuizen in de legerplaatsen Seedorf, Hessisch Oldendorf, Langemannshof, Hesepe en Stolzenau. Legerplaatsen die op redelijk dichte afstand van de grens tussen Oost- en West-Duitsland lagen.
De Top 40 is in de samenwerking met de Stichting Top 40 tot eind 1977 geproduceerd. Naar schatting zijn er zo'n 350 afleveringen van de veertig spannendste singletjes wekelijks op band gezet voor de afnemers in West-Duitsland. Op 1 januari 1978 onderging de productie van de hitprogramma's een verandering. De Stichting Nederlandse Top Veertig wilde LMC namelijk geen licentie (meer) verlenen voor een grootschalige verspreiding van de Top 40-programma's. De bedoeling was om naast de militaire tehuizen in West-Duitsland ook andere afnemers te voorzien van de top 40 programma's. Er werd een andere leverancier gevonden van lijsten van de meest populaire en best verkochte singles: De Nationale Hitparade.
Er werd een exclusieve licentie verkregen voor het produceren en op band verspreiden van de Nationale Hitparade. Zo konden de militairen in West-Duitsland zonder onderbreking blijven luisteren naar de nieuwste hits uit Nederland. Tegelijkertijd werd een naamsverandering doorgevoerd. De Leidse Muziek Centrale werd Radio LMC, korter, sneller en duidelijker. En mogelijk een opmaat naar activiteiten op een echte lokale of regionale zender volgens het beproefde LMC recept. Maar dan wel vernieuwd en aan de moderne eisen van de tijd aangepast.
Verder werd ieder jaar in december voor Kerstmis en Nieuwjaar een verzoekplatenprogramma's verzorgd voor de "achterblijvers" in de West-Duitse legerplaatsen. Zo werden de militairen die op wacht moesten blijven niet vergeten. Tenslotte was het zaak de Russen in de gaten te blijven houden, ook tijdens de feestdagen. Het was nog steeds koude oorlog. De familieleden konden verzoekplaten aanvragen voor de militairen die voor het behoud van de vrijheid, de feestdagen noodgedwongen in West-Duitsland in de kazerne moesten doorbrengen. Frank de Vries en Els van Gorp waren de presentatoren van het programma. De naam 'Met groet en plaat voor U paraat' was misschien weinig gedurfd, maar wel heel duidelijk.
Het was een goede graadmeter voor de populariteit van deze LMC service. Postbus 218 van de LMC, de postcode bestond nog niet, puilde uit. Zo erg zelfs dat niet alle verzoeken gehonoreerd konden worden. Het aantal verzoeken overtrof de beschikbare tijd op de band. Radio LMC is actief gebleven tot 1981. Een pionier op het terrein van de ruime verspreiding van bandprogramma's met lichte muziek en verstrooiende informatie. De hitprogramma's vormden het sluitstuk van een activiteit in een snel veranderende mediawereld met nieuwe technieken, programma's en formats.
Het bleek achteraf te vroeg in de tijd om uit te kijken naar uitzendingen via de ether of de kabel.
De ontwikkeling van lokale en regionale radio liet nog een aantal jaren op zich wachten.
Technisch was het allang mogelijk om meer delen van de FM-band beschikbaar te stellen voor lokale commerciële radio,
of daarvoor ruimte op de kabel te creëren. De politiek moest nog een aantal jaren kauwen op het idee,
dat voor lokale en regionale radio ook ruimte moest komen op de kabel en in de ether.
De positieve ontwikkelingen in huize Vermond, Ton had zijn handen vol aan opgroeiende pubers,
zette alle activiteiten voor de LMC op een laag pitje.
De zorg voor een gezin met daarnaast een drukke baan in het bedrijfsleven, eiste alle tijd op.
De strijd om een etherfrequentie heeft het verloren van ontspannen tuinieren in een fraaie volkstuin elders in Leiden.
Vechten voor een etherfrequentie of ruimte op de kabel heeft Ton, heel verstandig, aan anderen overgelaten.
Ter afsluiting volgt de laatste uitzending, het einde van 12 jaar hitparade, gepresenteerd door Frank de Vries op 27 september 1980.