San Hartwijk †

San Hartwijk was zijn tijd eigenlijk ver vooruit. Als diskjockey zou hij in de 21ste eeuw misschien wel tot net zo'n grote hoogte zijn gestegen als Tiësto. Een DJ die enorme bedragen verdient aan het draaien van muziek met gigantische geluids- en lichtinstallaties. Op massale feesten met duizenden bezoekers over de hele wereld.

Bij de LMC kwam San met grote regelmaat naar de Mauritsstraat om een verscheidenheid aan programma's op te nemen. 'Van Hip tot Hoempa', 'Discorama', 'San Santekraam' en de 'LMC Top 20'.

En daar lag San zijn grote kracht. Als DJ begon hij in de jeugdsociëteit de Roskam, draaide hits tijdens schoolfeesten en in hockey-kantines en San trad ook op in het Amsterdamse Lido. En zoals het in die tijd ging, San draaide vrijwel uitsluitend de hits. In een krantenartikel van zo'n veertig jaar geleden laat San weten wel geld voor zijn optredens te krijgen, maar dat gaat grotendeels op aan het kopen van platen. Tenslotte moet je wel de hits hebben en de meest recente LP's, zo laat San Hartwijk de journalist opschrijven.

De aanschaf van de muziek kwam uit goed uit voor de LMC, die via San de laatste hitsingles kon laten horen. Dat maakte hem tot een zeer gewaardeerde presentator.

In de zestiger jaren was een DJ de man die plaatjes draaide tot genoegen van de feestgangers. Tegenwoordig zijn DJ's artiesten met muziek en gigantische lichteffecten.
Niet alleen de sfeer goed aanvoelen om de juiste muziek te draaien, ook het aanwezige licht moet creatief worden gebruikt.

San Hartwijk heeft ca. 8 jaar meegewerkt aan de LMC. Een opvallende muzikale flierefluiter die een onuitwisbare bijdrage heeft geleverd aan de LMC. Een aantal van zijn programma’s zijn aan de vergetelheid ontrukt. Ze zijn door Ton Vermond intussen gearchiveerd. De banden zijn nog eens beluisterd en op CD gebrand. Hopelijk kunnen de programma's zo nog langer worden bewaard. Een ding is duidelijk, met een jaren zestig-sausje in gedachten zijn de programma's van San Hartwijk best nog het beluisteren waard.

San Hartwijk is jarenlang actief geweest in het zakenleven. Tegen het eind van 2013 kwam het bericht dat San zijn gezondheid achteruit ging. Begin maart 2014 is San Hartwijk op 69-jarige leeftijd in Leiden overleden.
Hij was een van de gewaardeerde LMC vrijwilligers, die met zoveel enthousiasme heeft bijgedragen aan het succes van de Leidse Muziek Centrale. Mensen in ziekenhuizen en instellingen wat ontspanning bieden met muziek.
San zijn missie is ten einde, wat blijft is de echo van zijn jeugdig elan en vakmanschap, vastgelegd op de geluidsbanden die door Ton Vermond worden bewaard en gekoesterd.