Tom Blom †

Tom Blom kijkt om…

Tom Blom begon zijn loopbaan als dagbladjournalist. Hij werkte o.a. als sportredacteur bij de NRC (toen nog zonder het Handelsblad) en maakte van nabij de grote successen mee van het Ajax van Johan Cruijff en Rinus Michels.

Toen hij in 1970 overstapte naar de radio, bleef sport een belangrijk onderdeel van zijn werk. Jarenlang was Tom Blom als presentator verbonden aan het sportprogramma Langs de Lijn. Hij bleef ook actief als verslaggever. Hij maakte live reportages van Europacup wedstrijden en werd uitgezonden naar grote evenementen zoals het WK voetbal en de Tour de France.

Bij de radio kwam naast het journalistieke werk een tweede liefde naar boven: muziek. Tom heeft vele muziekprogramma's geproduceerd en gepresenteerd voor Hilversum 3 (tegenwoordig 3FM). Ook in de jaren 90, toen de commerciële omroep haar intrede had gedaan, was hij actief op muziekzenders, o.a. RTL Radio en Radio Noordzee. Hij maakte kennis met nieuwe technieken, computersturing en doelgroep programmering. Zaken die de radio een andere kleur gaven.

Op de televisie heeft Tom hoofdzakelijk gewerkt als presentator van amusementsprogramma's. Hij debuteerde in 1975 als announcerman in de Johnny Kraaykamp Show. Hij werkte later mee aan succesprogramma's van de TROS, zoals Te Land ter Zee en in de Lucht, De Eerste de Beste en het Wereldrecord Domino.

Tom Blom is vooral bekend geworden door zijn stem. Hij was een van de eerste voice-overs die op de televisie buiten beeld artiesten aankondigde, o.a. in het programma Toppop van de AVRO. Verder was zijn stem te horen in commercials op radio en televisie en in talloze documentaires en bedrijfspresentaties.

Tom werkte vele jaren voor het bedrijfsleven. Als producent/regisseur heeft hij bedrijfsfilms gemaakt voor o.a. Mobil Oil, Vredestein, Jungheinrich, Necam Autogas, KIWA keuringsinstituut, ESSO, Vereniging Betonmortelbedrijven Nederland. Hij regisseerde dealerdagen voor o.a. Mobil en Vredestein en heeft voor veel bedrijven productpresentaties verzorgd op beurzen en verkoopdagen.

Tom Blom was een specialist op het vakgebied presentatie. Als dagvoorzitter zette hij met behulp van entertainment elementen een ontspannen sfeer neer. Speelser, ruimte voor humor en verrassing. Doel is het publiek sterker te boeien en bij het onderwerp te betrekken, waardoor de boodschap beter overkomt. Als dagvoorzitter werkte hij o.a. voor Delta Lloyd, het Kadaster, Ministerie van VROM, Dienst Landelijk Gebied, Stichting Baby Tycoon Award, Shell, Connexxion, Vereniging Logistiek Management.

Vanaf 2000 gaf Tom Blom mediatraining. Overdragen van "gereedschap" van een jarenlange ervaring in de media. Hij leerde mensen omgaan met de pers en het opbouwen en uitvoeren van een pakkende presentatie. Tom trainde o.a. bij T-Mobile, AFAS Software, Intres, gemeente Lelystad, Nutricia, Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen, BCM Academy (crisis management).

Er is nog een andere Tom Blom, de man van 'verhalen schrijven en verhalen vertellen'. De performer. De entertainer. In februari 2007 debuteerde Tom als cabaretier. Met zijn programma "Nieuw wegdek Langere remweg" trad hij overal in Nederland op.

In het begin van de jaren 70 maakte Tom Blom programma's voor Radio LMC, onder eigen naam en onder het pseudoniem Sociale Kees.

Jingles van Tom Blom